Meerkoet

 

De kunstgracht in Almere-Haven kenmerkt zich door de hoeveelheid meerkoeten. Iedereen kent ze wel, met hun wilde nesten, hun grote poten en hun luidruchtige gekrijs. Toch hebben deze vogels een onverwachte kant: als je ze observeert zie je dat meerkoeten eigenlijk enorm zorgzame vogels zijn. Altijd hebben ze aandacht voor hun jongen, die door beide ouders nauwlettend in de gaten worden gehouden als ze te ver afdwalen, dan worden teruggeroepen en snavel aan snavel iets te eten krijgen. Deze kant van meerkoeten doet me denken aan de dames die ik op vrijdag met kinderwagens over de markt zie lopen. Een bijzondere combinatie van luidruchtigheid en zorg.

Mijn meerkoet wordt gevormd door de snavel en het karakteristieke kapje, die als een gigantische moederkoet boven de sokkel uitsteekt. Hiermee biedt ze beschutting aan het stel meerkoeten haar dat op de sokkel haar nest bouwt.

Het werk is gemaakt van PUR-schuim, met een buitenkant van polyesther. Dit zijn dezelfde materialen als de bootjes in de havenkom en van de karakteristieke blauwe schuurdakjes in Almere-Haven. In mei 2017 is het werk tijdelijk uit de gracht gehaald om het na een maand weer op een nieuwe sokkel terug te kunnen plaatsen. In de tussentijd is het werk schoongemaakt. De binnenkant is voorzien van een nieuwe coating en een laag latoenkoper. Deze geeft een warme tint die onder invloed van de weersomstandigheden in de loop van de tijd van kleur zal veranderen.